Kilder til AirmenDK        Om AirmenDK * Kilder * Konstruktion * FAF Resume * Tab af liv  foreløbig udgave  08 APR 2013 

Hovedkilder: Anders Bjørnvads bøger Faldne Allierede Flyvere 1939-1945 (FAF), De fandt en vej (DFEV) og Krigens Monumenter (KM).
Anders Bjørnvad skriver med de enkelte flyvere som udgangspunkt, og det er grundlag for nummersystemet med kirkegårde og flyvere i denne database.

Indirekte bygger jeg så videre på Anders Bjørnvads kilder i litteratur og arkiver samt fra bl.a. Birger Hansen, Ove Hermansen, Ole Kraul, Henrik Skov Kristensen, Claus Kofoed, Frank Weber, og Ole Rønnest.

Vigtigste supplement: Søren C. Flensted: Airwar over Denmark - (AOD) meget stor og detaljeret hjemmeside med alle fly og deres besætninger. Præcise navne
på fly med typebetegnelse og luftvåbnets nummer er herfra! Også oversigten over flyenes opgaver (Operation) er fra AOD! Mit nummersystem følger AOD kronologisk
med første fly 30 sep. 1939 - sidste 5 maj 1945. Hertil kommer et antal fly, der kun ses i Flyvehistorisk Tidsskrift, se 25 fly kun i FT. Allersidste nedskudt 9 maj 1945!

Søren C. Flensted i AOD bygger selvstændigt videre på ovennævnte kilder og mange andre, inklusive Finn Buch og Niels Erik Stampe. "Du kan benytte oplysninger
fra min side med tydelig kildeangivelse" skrev han heldigvis til mig 10. oktober 2007. Ud over ovennævnte basisoplysninger fra AOD bruger jeg om muligt andre kilder.
Nu er www.airmen.dk stor!
I september 2011 blokerede han for adgang fra www.airmen.dk! Besøgende på min hjemmeside må derfor søge hans side via Google!

Helge W. Gram støttede arbejdet med www.airmen.dk på mange måder siden 2008. Efter hans død 13. november 2009 fik jeg betroet hans omfattende arkiv på op
mod 5 reolmeter, og det er en værdifuld hjælp i det videre arbejde! Efter mig vil hans arkiv gå videre til Historisk Samling fra Besættelsestiden i Esbjerg.

Henrik Skov Kristensen, Claus Kofoed og Frank Weber: Vestallierede luftangreb i Danmark under 2. verdenskrig har det store overblik over luftkrigen. Herfra
hentede jeg bl.a. de mange typer operationer, se Fly og opgaver. Siden maj 2011 har Arne Mosgaard sendt værdifulde filer til www.airmen.dk! Der kommer flere!
Carsten Petersen, forfatter til en imponerede række bøger om Luftkampen, skrev 6. april 2013: "Det er helt ok, at du anvender/gengiver oplysninger fra mine bøger."

Flyvehistorisk Tidsskrift udgivet af Dansk Flyvehistorisk Forening bragte 1985-91 artikler om flystyrt i det meste af Danmark - alt øst for linjen i Fly klar.
Henvisningen FT 88-44-49 betyder årgang 1988 side 44 fly nr 49. Ove Hermansen tillod mig at citere fra bladet.
MACR - Missing Air Crew Report fra Flyvevåbnets Bibliotek er en vigtig kilde. Der er et ark om næsten hver eneste af de tabte flybesætninger.

Commonweath War Graves Commission gav tilladelse til at bruge oplysninger fra CWGC!  Eksempel: John Ernest Fitzgerald Det viser hvad der kan være.

Andre kilder inddrages i nogen udstrækning. Jeg modtager meget gerne supplerende oplysninger! Jeg linker gerne til andre steder på internettet.
Det kan være sider om ganske bestemte flystyrt beskrevet af mennesker fra lokalområdet, af militære enheder eller af de efterladtes familier.

Jeg inddrager yderligere oplysninger fra kilder jeg finder på højst forskellig vis. Fotos af gravsten og monumenter samt tekster om flyvere og fly er i fokus.

Et meget stort antal mennesker har bidraget til indholdet i dele af www.airmen.dk ! Det er en løbende proces, hvor der hele tiden er nye mennesker, der kommer med værdifulde tips, oplysninger og beretninger. Det vil være uoverkommeligt at nævne dem alle, men hver enkelt der har bidraget til indholdet vil kunne finde en henvisning
i min omtale af en flyver, et fly eller en kirkegård. Jeg er meget overvældet af og taknemlig for den store interesse for allierede flyvere i Danmark! Det betyder meget for kvaliteten af www.airmen.dk. Det skal være en pålidelig kilde!

Kontakt gerne Anders Straarup  straarup@linksbuketten.dk  tlf. 86 44 30 14 / Anders Straarup, Karetmagervej 25, 8920 Randers NV, Danmark.        Se Linksbuketten.