Om AirmenDK * Ellehammer Prisen fra Danske Flyvejournalisters Klub * Overrækkelsen af Ellehammer Prisen 2018.     Updated:  19 FEB 2019
Randers Amtsavis med Ellehammerprisen til Anders Straarup 30 NOV 2018. Hele teksten med links. Samme artikel i Viborg Stifts Folkeblad.
          

Ellehammerprisen til Anders Straarup Hæderen er tildelt af Danske Flyvejournalisters Klub            IN ENGLISH
Af Knud Mogensen knud@amtsavisen.dk i Randers Amtsavis, 1. december 2018        Se pokalen og Ellehammers fly 1906.

 

DG - AS

Foto fra pælen ved nedstyrtningsstedet og i artiklen i Viborg Stifts Folkeblad, del A + B  25. maj 2013.
Billedtekst til denne artikel:
Arkivfotoet her er fra afsløringen af mindestenen ved Grønhøj Kro. Foran Anders Straarup ses en skotte, hvis onkel var blandt de nedskudte engelske flyvere.
Foto: Preben Madsen

Ved en sammenkomst fredag eftermiddag i København blev randrusianeren Anders Straarup hædret med Ellehammerprisen 2018.

Anders Straarup får prisen for sin indsats med www.airmen.dk, der på nærmest enestående vis omhandler allierede flyvere, som styrtede ned over Danmark under anden verdenskrig. Materialet er af en sådan kvalitet, at det vil blive sikret bevaret af Nationalmuseet, når Anders Straarup, selv født i 1944, ikke er mere.

Ellehammerprisen er indstiftet i 1992 af Danske Flyvejournalisters Klub. Den første modtager var i øvrigt netop en randrusianer, nemlig luftkaptajn Stefan Rasmussen.

Prisen er side uddelt hvert år og gives efter bestemmelserne ”til en mand eller kvinde – eksempelvis en pilot, opfinder eller konstruktør – der har fortsat Jacob Chr. Ellehammers pionerarbejde til gavn for flyvningens udvikling og sikkerhed.”

Ellehammer, der har lagt navn til prisen, er en dansk flyvepionér, der i 1906 gennemførte den første flyvning i Europa.

Blandt tidligere modtagere af prisen kan nævnes generalløjtnant, senere forsvarschef Chr. Hvidt i 1996 og astronaut Andreas Mogensen, der modtog prisen i 2015.

Anders Straarup tog fat på at udnytte dels sine it-færdigheder, dels sin historiske viden, efter at han forlod sin stilling som lærer ved Havndal Skole efter næsten 40 år. Allerede i sit arbejde havde han inddraget it.

I første omgang digitaliserede Anders Straarup billedtæppet ”Randerstæppet”, hvorigennem man kan hente informationer om Randers og omegns historie. Men det helt store projekt kom med www.airmen.dk, som blandt meget andet har medført stor foredragsvirksomhed rundt om i landet og i 2013 til rejsning af en mindesten ved Grønhøj Kro over en flybesætning, der styrtede ned i nærheden af kroen.

Anders Straarup er naturligvis glad for prisen og ser også en positiv effekt:

Kan tildelingen betyde øget interesse om de allierede flyveres indsats under krigen, er det godt, siger han.

Prisen blev overrakt på Clarion Hotel i Københavns Lufthavn.
                 * * * * * * * * * *
Ellehammers historie - Ellehammerfonden
Se fotos af rekonstruktion af flyet fra 1906.
J.C.H. Ellehammer, biografi med videoklip
Ellehammer letter med aeroplan, 1 min.
Jacob Christian Hansen Ellehammer video
3:17, kommentarer fra hans søn Hans.