E 494 "Svenning" af Esbjerg                       In English                            Opdateret: 13 JAN 2019
 

Se denne kutter i listen Reddet af fiskere i Nordsøen. Hvem var flyverne???

Denne beretning om den danske fiskekutter E 494 "Svenning" af Esbjerg kan ikke sættes sammen med en tilsvarende amerikansk om samme begivenhed!
Beretning afgivet til Fiskeri- og Søfartsmuseet, Esbjerg den 10. februar 1970 og sendt til www.airmen.dk den 2. februar 2009:

Meddeler: Kasper Myrup, fiskeskipper, kutteren "Svenning"
"Kutteren "Svenning" fiskede i "Clay Deep" V.T.S. af Esbjerg, hvor de samlede 12 amerikanske flyvere op fra en gummibåd. Flyverne havde ligget
i båden 3 døgn, da de blev samlet op om morgenen, og de var en del forkomne. Der var eftersøgningsfly i området, som i nattens løb søgte at purre besætningen på "Svenning" ved at dykke ned over kutteren, men først om morgenen blev de ved lyssignaler ledt hen til gummibåden.

Det var dårligt vejr, og da flyverne var kommet ombord, sprang fanglinen til gummibåden, som drev væk. Kasper Myrup ville bjærge gummibåden,
men inden de nåede at få fat på den, var den skudt i stykker af flyverne. Kutteren "Svenning" sejlede vestpå, men var blevet rapporteret og efter
nogen tids sejlads blev de mødt af en engelsk hurtigbåd, som tog flyverne ombord. Besætningen på "Svenning" fik hver en flyverdragt foræret,
inden de tog afsked med hurtigbåden.

Ved hjemkomsten til Esbjerg var det største problem at skjule dragterne for de tyske kontrolofficerer, men det lykkedes dog."

I bogen A. Hjorth Rasmussen: Det er nødvendigt at sejle, Fiskeri- og Søfartsmuseet, Esbjerg, 1980 gengives beretningen med tilføjelsen, at det skete en forårsmorgen i 1944. 12 flyvere er en normal besætning på en B-24 Liberator. Clay Deep er et område omkring punktet her. Se kort over Nordsøen.

Kender nogen en amerikansk B-24 Liberator nedstyrtet i Nordsøen i "foråret" 1944, hvor alle 12 flyvere blev reddet fra deres gummibåd af "Svenning"?

Kontakt meget gerne www.airmen.dk ud fra data nederst i Om airmen.dk.