JV - Vi skal huske ikke at glemme                                                                Opdateret: 07 NOV 2012

STI W7441   *   Mindesten  *  Referat fra mindehøjtideligheden

Artikel til www.airmen.dk  modtaget efter ønske til redaktionen

JydskeVestkysten, Haderslev, 30.09.12:

–Vi skal huske ikke at glemme

Højtidelighed: Efter 71 år i glemsel fik tre omkomne flyvere fra Royal Air Force i går et mindesmærke ved Avnevig.

Af Morten Seest

AVNEVIG: Hen ved 100 mennesker var mødt op til afsløringen af det nye mindesmærke ved Avnevig. Mindestenen blev sat for at ære tre unge Royal Air Force-flyvere,
der mistede livet og forsvandt ved et styrt i Lillebælt i 1941. Formanden for Avnevig-gruppen, Leif Thomsen, bød velkommen med ordene:
– De tre flyvere fik ingen kendt grav. De fik heller ingen mindesten, men det får de nu.

Hold fast i historien
Blandt de tilstedeværende var efterkommere af to besætningsmedlemmer på flyet, repræsentanter fra Royal Air Force samt borgmestrene fra henholdsvis Kolding og Haderslev. Sidstnævnte lagde en krans på vegne af Haderslev Kommune og byrådet.
– Jeg er glad for, at der findes mennesker i Avnevig, der holder fast i historien, så vi andre kan huske og lære noget, sagde Jens Christian Gjesing (S).

Lever og dør ensomme
Om bord på det forulykkede fly var syv besætningsmedlemmer, hvoraf fire reddede livet ved hjælp af faldskærme. De tre andre gik til grunde og har ind til nu været forsvundet i glemsel. Deres skæbne holdt sognepræsterne Susanne Madsen fra Fjelstrup og Vicky Popp fra Hejls en prædiken over.
– Vi skal huske ikke at glemme, for de glemte hører ikke kun historien til. Selv i vores egne sogne, lige rundt om hjørnet, lever og dør mennesker i ensomhed, sagde
Vicky Popp, hvilket fik flere af de tilstedeværende til at fælde en tåre.
Vil man selv opleve det nye mindesmærke, står det 300 meter vest for Avnøvej. Samme sted som mindestenen for seks flyvere, der faldt ved Avnevig i 1944.

Mindestenen
Tre unge Royal Air Force flyvere mistede livet og forsvandt ved et styrt i Lillebælt den 29 september 1941. Nu har de takket være Avnevig-gruppen fået en mindesten. Navnene på de tre flyvere er: Sergeant Edward D. Tovey, Sergeant Eric J. Rodger, Sergeant W. Fulbeck.