Kristeligt Dagblad: Artikel af Henning Due, bragt 26. september 2008

Faldne flyvere sættes på Danmarkskortet

26. sep 00:00 Viden om Anden Verdenskrig skal være tilgængelig for alle med den interesse, mener pensioneret historielærer, der har brugt et år på at lave et danmarkskort over faldne allierede flyvere under Anden Verdenskrig

På hjemmesiden www.airmen.dk kan man finde kort over, hvor de faldne allierede flyvere ligger begravet, og hvor man har rejst mindesmærker over de faldne. – Foto fra www.airmen.dk

Fritidsaktivitet er et vidt begreb. Det kan betyde, at man hver tirsdag hopper storsvedende rundt i et par timer og spiller badminton eller fodbold med vennerne. Det kan også betyde, at man dyrker finkultur og går i operaen, teatret eller til kunstudstillinger. Eller det kan betyde, at man hver dag i et år arbejder målrettet på et projekt, der ville tage pusten fra selv den mest hærdede fritidsatlet.

Anders Straarup hører til den sidste kategori. Han er tidligere historielærer fra Randers, og han har brugt et år på at kortlægge, hvor samtlige allierede flyvere styrtede ned i Danmark i løbet af Anden Verdenskrig.

Frugten af Anders Straarups arbejde kan man finde på www.airmen.dk. Hjemmesiden er et omfattende opslagsværk, der blandt andet viser, hvor de faldne allierede flyvere ligger begravet i dag, og hvor man har rejst mindesmærker for de omkomne. Man kan også finde beskrivelser af de omkomne flyvere, nedstyrtede flytyper og missionstyperne.

”Jeg har brugt cirka et år på hele projektet. Jeg har selvfølgelig brugt en del tid på at læse detaljerne om de mange flystyrt. Men det har også taget tid at finde så meget billedmateriale til hjemmesiden,” siger Anders Straarup.

Da han begyndte, havde han heller ikke den store forstand på databaser.

”Jeg måtte derfor rykke et par aftener ud af min kalender for at deltage i et aftenskolekursus, hvor jeg lærte det nødvendige om databaser,” siger den pensionerede historielærer.

Anders Straarup understreger, at de mange timers arbejde ikke kun handler om hans egen faglige interesse for emnet.

”Jeg mener, det er meget vigtigt at gøre den eksisterende viden om Anden Verdenskrig tilgængelig for alle med interesse,” siger han.

Et andet sigte med hjemmesiden er at gøre den store mængde materiale let tilgængelig. Også for andre end fagfolk og folk med personlig interesse for emnet. Anders Straarup har således haft skoleelever for øje, da han lavede hjemmesiden. Han håber, at kombinationen af det spændende emne og den lette tilgængelighed til informationer på hjemmesiden kan vække unge menneskers interesse for Danmarks rolle i Anden Verdenskrig.

Man går imidlertid forgæves på hjemmesiden, hvis man ønsker at vide, hvor mange tyske flyvere, der styrtede ned over Danmark i perioden. Men det er et helt bevidst valg fra Anders Straarups side.

”Det ville have krævet et meget større stykke arbejde, hvis jeg også skulle kortlægge samtlige tyske flystyrt,” siger han.

Han mener nu heller ikke, at det perspektiv er helt så interessant.

”De var jo fjenden,” påpeger han.

Faldne flyvere    www.airmen.dk kan man blandt andet læse, at i alt 1.167 allierede flyvere blev skudt ned over Danmark og begravet i perioden 1939-1945. Efter krigen blev ligene af 127 amerikanere ført ud af landet.
bagside@kristeligt-dagblad.dk