Fiil med flereTulle og Gulle*5 søskende*Svend og Gerda*Svend Egon Andersen*Flere*Gerda og Bitten*Allestrupgaard 2 SEP 2017

Svend Egon Andersen Foto: Henning Dam.

Svend Egon Andersen set i Mindelunden i Hvidsten 29. juni 2014 - 70 år efter henrettelsen af de 8 mænd fra Hvidstengruppen.

Svend Egon Andersen (i Modstandsdatabasen) var søn på Allestrupgård her ved nedkastningsområdet.
Derfor var det nærliggende, at han kom med i arbejdet med modtagelse af våben og faldskærmsfolk.

Tilfældigvis var han i Randers, da første del af Hvidstengruppen blev arresteret den 11. marts 1944. Han skyndte sig til København
og derfra videre  til Den Danske Brigade i Sverige. Da han hørte om de 8 henrettelser, overvejede han alvorligt at tage tilbage til
Danmark og gå ind i aktiv modstandskamp. Livet igennem fyldte kammeraternes skæbne meget for ham.

Efter krigen kom han i hæren. Han blev udpeget til militærpolitiet i Den Danske Brigade i Tyskland, og endte som leder her.
Senere blev han tilknyttet Forsvarets Efterretningstjeneste. Herfra blev han pensioneret i 1975 som 55-årig med rang af major.

 
I 1950 blev han gift i et lykkeligt ægteskab, der varede til han i 2005 mistede sin kære "Nutte". De boede i Birkerød og senere i
Norge, hvor han havde fået opgaver for NATO. Efter hans pensionering boede de i mange år i Spanien.

I 2012 boede han på Mols, og herfra var han som det sidste overlevende medlem af Hvidstengruppen inviteret til premiere i Randers på filmen Hvidsten Gruppen.
Som blind kunne han desværre kun få indtryk af lydsiden. Henning Dam talte derpå i telefon med ham om Mindestenen på Mustard Point og om Hvidstengruppen.

Svend Andersen var venligheden selv, og i super humør, og talegaverne fejlede ikke noget. Henning blev inviteret på besøg, og det blev til hele 5 besøg gennem tiden.
Beredvilligt gav Svend Andersen en masse oplysninger, der ikke kunne findes andre steder, også detaljer om våbenmodtagelser.

Den 16. december 2013 fik han i sit hjem i Knebel Niels Ebbesen Medaljen fra Niels Ebbesens Venner.

Svend Egon Andersen døde 14. august 2017, 97 år gammel. Han blev bisat fra Knebel Kirke,
hvor omkring 80 personer overværede bisættelsen, heraf en del med tidligere tilknytning til forsvaret og med faner.

Se Nekrolog og Leder i Randers Amtsavis 17. august 2017 skrevet af redaktør Knud Mogensen

TV2 Østjylland sendte dette (3:16)